Gå till innehåll
Karlstads Ridklubb
Karlstads Ridklubb

Funktionär

Att vara funktionär är ett fantastiskt sätt att hjälpa till ideellt i föreningen. Som funktionär är du med och skapar framgångsrika och konkurrenskraftiga tävlingar som drar in pengar till klubben, samt stärker klubbens vi-känsla. Att vara funktionär är också otroligt lärorikt! Alla kan hjälpa till oavsett tidigare erfarenhet. Alla funktionärer bjuds på fika, de som är funktionär en hel dag bjuds även på lunch.

För varje tävling finns en tävlingsledning som har ett helhetsansvar för samtliga områden. En del av funktionärposterna börjar långt tidigare än själva tävlingen. Tävlingsgruppen har möten året runt och planerar tävlingarna från början, utser tävlingsledningen för respektive tävling, samt jobbar för att ständigt förbättra våra tävlingar. Läs mer om vad tävlingsgruppen gör här. Är du intresserad av att vara med i tävlingsgruppen? hör av dig till tavling@krk.se.

Här är beskrivning av de flesta förekommande rollerna som tävlingsfunktionär:

Banbygge (oftast dagen innan tävlingen startar)
Bommar, hinderstöd och annat hindermaterial bärs fram. Hindren placeras ut och byggs upp enligt banskiss. Även framhoppning samt avspärrningar runt om anläggningen byggs. Passar alla åldrar, ingen tidigare kunskap krävs.

Banchef
Samordnar, placerar ut och instruerar personalen på banan. Jobbar nära banbyggaren. Går igenom banan inför nästa klass med banbyggaren och fördelar uppgifter till banpersonalen inför ombyggnation. God vana att bygga hinder krävs samt att man varit med mycket som banpersonal, ibland ordnas banchefs-utbildning. Från 18 år.

Banpersonal
Står på banan bland hindren och lyfter upp bommar då de rivs, krattar framför hindren och mockar på banan. I pauser mellan klasserna hjälper man till med ombyggnation av banan. Viss vana krävs och att man hela tiden har fokus på ekipaget inne på banan. Fördel att vara med på banbygget så att man känner till banan väl. Från 15 år, några behöver vara över 18 år och mer rutinerade.

Flaggare
Står på banan vid start eller mållinjen och höjer och sänker en flagga för att markera ekipagens start- och målgång. I pauser mellan klasserna hjälper man till med ombyggnation av banan. Från 13 år.

Framhoppningspersonal
Står inne på framhoppningen och assisterar ryttarna genom att höja och sänka hinder, ha koll på underlaget, mocka och flytta hinder vid behov när det blir för uppridet. Krävs att man kan de grundläggande reglerna för framhoppning. Från 18 år.

Elektronisk tidtagare
Placerar ut och ställer in start- och målkameror innan start. Tar tid med hjälp av dator och tidtagarutrustning. Har du inte varit elektronisk tidtagare förut behöver du en genomgång hur det fungerar. Från 15 år.

Manuell tidtagare
Tar tid på ekipagens ritter med hjälp av tidtagarur/mobiltelefon och noterar tiderna. Från 13 år.

Protokollskrivare
Noterar nedslag och olydnader för ekipagen i ett protokoll. Från 15 år.

Skrivare
Sitter bredvid domaren och skriver domarens poäng och kommentarer i ett protokoll. Från 18 år.

Onlinerapportör
Sitter bredvid domaren och rapporterar in domarens poäng i en dator. Från 13 år.

Springare
Går med protokollen från domaren till sekretariatet. Från ca 10 år.

Speaker
Presenterar ekipagen och deras resultat, samt berättar om tävlingens sponsorer. Styr musik under klasserna samt vid prisutdelning. Viss vana krävs. Från 18 år.

Parkering
Ta emot tävlande, publik och funktionärer och visa dem var de ska parkera. Ge information om var besökarna hittar vad. Från 18 år (någon yngre medhjälpare kan också vara med och lära sig).

Sekretariat
Administrera strykningar och ändringar, skriva ut startlistor, kontrollera vaccinations-intyg, samt kontrollera och kopiera protokoll vid dressyr. Svara på frågor och förmedla kontakt mellan ryttare och överdomare, veterinär, hovslagare. Vana krävs, från 18 år (yngre eller mer oerfaren medhjälpare kan också vara med och lära sig).

Cafeteria
Laga och servera mat och fika till ryttare, publik och funktionärer. Ta hand om disk och hålla snyggt på borden i cafeterian. Från 16 år.

Sladdare och vältförare
Preparerar banan i pauserna (och även inför tävlingen). För att köra fyrhjuling (sladdare) krävs terrängkort eller att man tagit B-körkort före år 2000. För att köra vält krävs B-körkort. Minst 18 år.

In- och utsläpp
Släppa in och ut rätt ekipage på tävlingsbanan. Dela ut rosetter vid clear round-klasser. Från 13 år (Från 15 år på hopptävling inomhus).

Sjukvårdare
Utbildad minst till sjuksköterska, från 18 år.

Städning
Hålla snyggt på anläggningen under tävlingen. Sopa golv, städa toaletter, tömma papperskorgar mm. Passar alla åldrar.

Veterinärassistent
Hjälper veterinären vid veterinärbesiktning och ev. dopingkontroll. Viss vana krävs. Från 18 år.

Prisutdelare
Lägga fram rosetter, plaketter och hederspriser till respektive klass och dela ut till placerade ryttare vid prisutdelning. Från 18 år (någon yngre kan vara medhjälpare).



Är du upp till 12 år och vill hjälpa till som funktionär?
Ta kontakt med funktionärsansvarig, ofta finns det mindre uppgifter man kan hjälpa till med. Vid vissa tävlingar har vi minifunktionärer som går med en vuxen och får hjälpa till med blandade uppgifter på tävlingen. Står det inget om minifunktionärer på funktionärslistan, ta kontakt med funktionärsansvarig så kan vi ordna en grupp med minifunktionärer om det finns tillräckligt många intresserade.

Att tänka på som funktionär:

  • Om du har skrivit upp dig som funktionär men har fått förhinder, kontakta funktionärsansvarig så fort som möjligt. Tar du endast bort ditt namn i funktionärslistan är det inte säkert att den funktionärsansvarige hinner se det i tid och hitta en ersättare. Kontaktuppgifter till funktionärsansvarig finns på funktionärslistan för respektive tävling.
  • Ta din funktionärsroll på allvar och se till att vara på plats enligt tiden på funktionärslistan (se uppdaterade tider på funktionärslistan dagen innan tävlingen).
  • När du kommer till tävlingen, gå direkt dit du ska vara funktionär (banan, domartornet, cafeterian, parkeringen osv). Det finns en ansvarig för respektive område som berättar vad du ska göra. Den funktionärsansvarige roterar mellan de olika områdena under dagen och informerar om var fika finns osv.
  • Om du har en funktionärsroll utomhus, se till att ha kläder efter väder!

Hoppas att du med denna information fått lite mer insyn i vad det innebär att vara funktionär, och hoppas att vi ses på nästa tävling!

Publicerad: 2022-12-20

Senast uppdaterad: 2023-08-23

Författare: Nils Lidén

Besöksadress

Bråtebäcken 210
65639 Karlstad

Postadress

Karlstads RK - Ridsport
Bråtebäcken 210
65639 Karlstad

Kontakta oss

054-22 44 280
ridskolan@krk.se


webmaster@krk.se